12 ani de studii clinice cu terapii avansate realizate cu celule recoltate la nastere

20 noiembrie 2018

De la publicarea articolului anterior, “Prima decada de terapii celulare realizate cu celule recoltate la nastere (2005 – 2015)”, a continuat colectarea datelor referitoare la studii clinice cu terapii celulare si genetice si  se pot raporta in acest moment tendintele terapiei celulare cu celule recoltate la nastere pentru anii 2005 – 2017.

Graficul de mai jos arata cele mai importante tendinte in domeniul terapiilor celulare si genetice care utilizeaza celule recoltate la nastere. La nivel mondial, numarul studiilor realizate cu celule specifice sangelui de cordon ombilical este relativ constant, in timp ce numarul reprezentand alte tipuri de celule este in crestere rapida.

Din 2010, numarul anual al studiilor realizate cu celule specifice sangelui de cordon este cuprins intre 10 si 20 (cu o medie de 14). […] In acelasi timp, numarul studiilor realizate cu alte tipuri de celule recoltate la nastere s-a dublat in ultimii 5 ani, de la 28 la 56. Mare parte a acestei cresteri, 84% incepand cu anul 2010, se bazeaza pe celulele stem mezenchimale (CSM) din orice tip de sursa perinatala, incluzand sangele ombilical, tesutul de cordon ombilical si placenta.

Cresterea rapida a numarului studiilor clinice cu CSM recoltate la nastere atrage si mai mult atentia cand se compara cu cresterea totala a studiilor terapiilor avansate cu CSM din orice sursa. Datele de pe site-ul CellTrials.org arata ca numarul studiilor privitoare la terapii cu CSM recoltate din orice sursa a crescut cu 50% intre 2013 si 2017, in timp ce numarul studiilor cu CSM recoltate la nastere s-a dublat in acelasi interval de timp. Astfel, proportia de studii cu CSM recoltate la nastere a crescut de la circa 20% la 30%. In 2016 si 2017, numarul studiilor clinice cu CSM recoltate la nastere a depasit semnificativ numarul studiilor cu CSM din maduva osoasa si tesutul adipos.

 

Sursa: https://www.future-science.com/doi/full/10.4155/fsoa-2018-0085