Care sunt sansele sa avem nevoie de propriul sange de cordon

10 decembrie 2018

Sansele utilizarii sangelui de cordon al copilului dvs sunt aceleasi cu ale riscului imbolnavirii copilului sau familiei dvs de boli tratabile cu acest sange.

Bancile familiale care stocheaza sangele de cordon informeaza parintii de existenta a 80 de afectiuni pentru care transplantul cu celule stem reprezinta un tratament standard. Este adevarat, dar poate fi o afirmatie inselatoare. Mare parte din aceste 80 de afectiuni sunt rare la copii. Probabilitatea ca un copil sa beneficieze de un transplant cu propriile celule stem pana la varsta de 20 de ani este de 3 la 5000 sau 0,06%, in Statele Unite. Astfel, sansele utilizarii celulelor stem ale unui copil intr-un transplant sunt de 3 la 5000 pentru toate cele 80 de boli in total!

Cand sunt cele mai mare sanse sa utilizam sangele de cordon stocat intr-o banca familiala?

Membrii familiei:  Graficul de mai jos arata corelarea dintre inaintarea in varsta, cresterea riscului de cancer si a probabilitatii beneficierii de un transplant cu celule stem. Una din 217 persoane (0,46%) va beneficia de un transplant cu celule stem (nu doar sa necesite, ci sa primeasca) pana la varsta 70 de ani in Statele Unite. 

Prin urmare, sangele de cordon pe care parintii il stocheaza pentru copilul lor poate fi de ajutor pentru un membru apropiat a familiei peste multi ani de zile. Este foarte probabil ca sangele de cordon sa fie compatibil cu rude de gradul intai: frati si parinti.

Afectiuni congenitale (mostenite): sansele utilizarii determinate pentru o persoana obisnuita din Statele Unite nu se aplica anumitor familii sau tututor celorlalte tari. De exemplu, unii parinti doresc sa stocheze sange de cordon pentru ca au multe rude cu boli auto-imune, cum e scleroza multipla, si stiu ca transplantul ce celule stem arata un mare potential pentru tratamentul acestor afectiuni.

In Asia, unde talasemia congenitala este predominanta, bancile familiale satisfac o necesitate de sanatate publica. Familia poate stoca sange de cordon de la un copil sanatos pentru a pune la dispozitia unui copil mai mare, bolnav de talasemie, celule stem pentru un transplant. In Thailanda, exista o clinica de fertilizare care ajuta parintii unui copil bolnav de talasemie ca conceapa un frate compatibil salvator.

In Africa, bancile de sange de cordon pot sustine sistemul de sanitate publica prin sustinerea transplanturilor cu celule din sangele de cordon pentru siclemie (anemia falciforma) si prin punerea la dispozitie a celulelor stem programate genetic, care pot lupta importiva virusului HIV si a SIDA.

Medicina regenerativa: Cel mai probabil, parintii din Statele Unite au nevoie de sangele de cordon al copilului pentru tratamentul unor afectiuni neurologice pediatrice, cum ar fi: encefalopatia hipoxic-ischemica, apraxia, ataxia, paralizia cerebrala, hidrocefalia, autismul, acidentul vascular cerebral intrauterin, traumatismele cerebrale sau afectiuni similare. Nimeni nu vrea sa-si imagineze ca bebelusul lui se poate naste cu o afectiune cerebrala, dar realitatea arata ca acest lucru se intampla la 2 din 1000 de nasteri la termen iar in cazul nasterilor premature este de 10 ori mai frecventa, 2 din 100 de prematuri prezentand paralizie cerebrala. O alta afectiune care poate beneficia de studiile terapiilor cu sange de cordon este autismul, care impacteaza 1 copil din 68 in Statele Unite.

 

Sursa: https://parentsguidecordblood.org/en/faqs/what-are-odds-we-will-need-our-cord-blood