Miracol al celulelor stem in cazul paraliziei

22 decembrie 2016

Lui Kristopher Boesen, din California, i s-a schimbat radical viata din momentul in care masina sa a scapat de sub control pe o suprafata alunecoasa de drum, ajungand intr-un copac si un stalp. In urma accidentului, baiatul a ramas paralizat de la gat in jos, iar medicii i-au avertizat pe parintii lui ca acesta este posibil sa nu-si mai poata recapata niciodata functiile corpului.

I s-a oferit oportunitatea de a apela la o procedura cu celule stem, care i-ar fi putut schimba viata, deoarece acestea „au capacitatea de a repara tesutul nervos ranit prin inlocuirea celulelor deteriorate”. Procedura experimentala nu garanta repararea paraliziei lui Kris, insa merita sa-si asume acest risc.

Procesul a inceput in luna aprilie 2016, cand Dr. Charles Liu (director al Centrului de Recuperare Neuronala al Universitatii Southern California) i-a injectat lui Kris, celule stem, in zona cervicala, direct in maduva spinarii. Dr. Liu a explicat faptul ca: „De obicei, pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii sunt supusi interventiilor chirurgicale, pentru  stabilizarea coloanei vertebrale, dar  acest lucru face foarte putin pentru recuperarea functiilor motorii sau senzitive. Cu acest studiu, testam procedura care poate imbunatati functia neurologica, ceea ce ar putea insemna diferenta dintre a fi paralizat permanent sau a fi capabil sa-ti folosesti propriile maini. Recapatarea acestor functii ar putea imbunatati in mod semnificativ viata de zi cu zi a pacientilor cu leziuni severe ale maduvei spinarii.”

Dupa doar 3 saptamani de tratament, Kris a inceput sa prezinte semne de ameliorare, si dupa 2 luni el putea raspunde la telefon, isi putea scrie numele sau putea folosi un scaun cu rotile. El a avut parte de imbunatatiri semnificative ale functiilor motorii; care sunt transmisiile de mesaje de la creier la grupurile musculare pentru a produce miscarea.

Dupa ce a vazut rezultatele terapiei cu celule stem, Kris a fost impresionat, spunand: „Tot ce am vrut de la inceput a fost o sansa sa lupt … Dar daca exista o oportunitate pentru mine sa pot merge din nou, atunci da! Vreau sa fac tot posibilul pentru a obtine acest lucru.”

Sursa: http://theheartysoul.com/stem-cells-cure-paralysis/