O posibila solutie in cazului unui baiat cu Anemie Aplastica severa

30 mai 2012

In cele ce urmeaza este prezentat cazul unui baiat in varsta de 9 ani care sufera de Anemie Aplastica Severa si algoritmul decizionala pe care medicii il urmeaza dupa stabilirea indicatiei unui transplant, in functie de disponibilitatea unei grefe de celule stem hematopoietice.

Ricky a fost diagnosticat cu Anemie Aplastica Severa in august 2011 iar pe parcursul a cateva luni personalul medical a cautat un donator compatibil de maduva osoasa pentru el. Familia baiatului a apelat chiar si la comunitate, in speranta de a gasi un donator compatibil, prin unitatile de donatori.

In ultima instanta a fost facuta o descoperire neasteptata, propriul sange din cordonul ombilical al lui Ricky donat la nastere a fost gasit printr-o cautare intr-o baza de date nationala. Acesta  ii va fi transfuzat baietelului, a spus Dr. David Buchbinder, medic hematolog de la Spitalul de Copii din Orange County.

Proba de sange din cordonul ombilical a fost localizata in momentul in care dr. Buchbinder  si echipa sa medicala, care i-a administrat timp de sase luni, saptamnal, transfuzii de sange lui Ricky, a cautat intr-o baza de date de sange din cordonul ombilical si au descoperit o proba compatibila.

 “Ca o prima optiune cautam registre pentru maduva osoasa. Ca o a doua alegere ne uitam pentru  sangele din cordonul ombilical”, a declarat dr. Buchbinder Patch. “Atunci cand am gasit aceasta proba si am analizat atent, s-a dovedit a fi o potrivire exacta a ADN-ului.”

Dr. Buchbinder a explicat ca sangele din cordonul ombilical este inca un mod neconventional de a trata Anemia Aplastica „Noi nu folosim de obicei sangele din cordonul ombilical pentru a trata aceasta boala. Exista, probabil, doar cateva cazuri in SUA si pe plan international,” dar in cazul lui Ricky, are unele avantaje, a spus el.

Este de preferat maduva osoasa de la un frate, dar din moment ce Ricky nu are frati, ar fi trebuit sa vina de la un donator neinrudit.

„Pericolele de toxicitate (din sangele cordonului ombilical al lui Ricky) vor fi minime comparativ cu utilizarea unei probe de la o persoana neirudita.  Celulele stem obtinute de la o persoana neinrudita pot ataca sistemul imunitar. Cred ca acest lucru este mai putin riscant”, a spus Buchbinder.

Tatal lui Ricky, Oscar,  a declarat ca „aceasta este minunea pentru care ne-am rugat. Este fenomenal.  Sangele din cordonul ombilical al lui Ricky este atat de rar incat nimeni altcineva din lume, nu a avut nevoie de el.”

Oscar a explicat faptul ca sotia sa a donat la nastere cordonul ombilical al lui Ricky. Familia nu si-a putut permite sa stocheze intr-o banca de celule stem privata, asa ca au ales sa-l doneze cu speranta ca intr-o zi va salva viata cuiva.

Anemie Aplastica Severa, cunoscuta de asemenea sub numele de boala maduvei osoase, afecteaza doar trei oameni dintr-un milion. Avand aceasta boala organismul lui Ricky nu mai produce suficiente globule rosii.

Dr. Buchbinder a declarat ca transpantul de sange din cordonul ombilical va fi foarte simplu si va dura doar 15 minute, ce va fi crucial insa este monitorizarea post transplant de follow-up. El se asteapta ca Ricky sa stea in spital pentru cel putin patru saptamani.

O echipa uriasa va incepe imediat sa monitorizeze modul in care organismul sau accepta sangele din cordonul ombilical si cat de repede incepe sa populeze si sa determine cresterea celulelor noi, a spus Dr. Buchbinder.

Buchbinder a remarcat faptul ca utilizarea sangelui din cordonul ombilical aduce  in discutie o „intrebare foarte importanta.”

„Ar trebui ca mai multi oameni sa stocheze sange din cordonul ombilical? Aceasta este o dezbatere inflacarata la momentul actual. In teorie acest lucru are sens si se pare ca astfel se limiteaza si riscurile.”

Sursa:  murrieta.patch.com