Întrebări frecvente

Când vine vorba despre celulele stem este posibil să ai mai multe întrebări la care nu ştii răspunsul. Acesta este şi motivul pentru care am pregătit special pentru tine un set cu cele mai frecvente întrebări şi răspunsurile specialiştilor noştri la acestea.

Dacă ai o întrebare pe care nu o regăseşti mai jos nu ezita să intri în contact cu noi, sunând la numărul de telefon +40 (0) 21 528 0202, scriind pe mail la adresa office@biogenis.ro sau vizitând pagina noastră de contact.

Consultanţii BIOGENIS îţi vor pune la dispoziţie toate informaţiile de care ai nevoie şi îţi vor răspunde imediat la toate întrebările tale.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturi afectate sau distruse. Celulele stem se diferenţiază de restul celulelor prin două mari importante caracteristici. Sunt celule nespecializate care se pot înmulţi prin diviziune celulară după o perioadă lungă de conservare şi se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi. Ele se pot împărţi în două mari categorii: embrionare şi adulte. Celulele stem embrionare (ESC) pot da naştere oricărui tip de celulă/ţesut (totipotente) şi se pot obţine din ţesut embrionar. Utilizarea lor însă, este limitată din considerente etice. Celulele stem din ţesuturile adulte au o capacitate de diferenţiere mai limitată (pluripotente, multipotente) şi pot da naştere doar unor celule caracteristice ţesutului din care provin.

La ce folosesc celulele stem?

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naştere sunt utilizate în tratarea a peste 70 de tipuri de boli, boli congenitale (moştenite) ale sângelui, sistemului imun, metabolic, diverse tipuri de cancer (cancer de măduvă osoasă, neuroblastom, retinoblastom). Studiile de specialitate menţionează că în viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi în cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroză multiplă, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.

Există deja utilizări?

Da. Pana in prezent, medicii specialisti in transplantologie, transfuziologie, hematologie si pediatrie, au folosit cu succes transplantarea de celule stem stocate de grupul din care face parte BIOGENIS.

Primul copil roman tratat cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical

Anastasia s-a nascut in luna decembrie 2011. Sapte luni mai tarziu, fetita a fost diagnosticata cu terapareza cerebrala infantila forma spastica distonica bilaterala, o boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la nastere.

In toamna anului 2015, Anastasia merge pentru prima data in Polonia, la Spitalul Universitar de Copii din Cracovia, ajutata de catre Biogenis, banca de celule stem unde are stocate acum si celulele stem. Fetita primeste prima infuzie cu celule stem si pleaca chiar a doua zi dupa interventie.

Dupa doar doua saptamani, parintii Anastasiei observa primele rezultate pozitive. Pentru prima data, Anastasia spune mama, pentru ca mai apoi fetita sa poata manca, sa poata inghiti, sa-si imbunatateasca motricitatea. Mai are un drum lung de parcurs insa speranta a prins aripi si merge mai departe. Anul acesta, 2016, Anastasia a fost din nou in Polonia si a mai facut o interventie. Cu siguranţă vor urmă şi altele. Cu totii ne dorim sa vedem rezultatele cat mai repede, incurajati fiind si de sutele de oameni care fac un tratament cu celule stem chiar acum, in grupul de banci de celule stem din care face parte si Biogenis, banca ce a stocat pentru prima data celulele stem ale Anastasiei.

Un numar de 739 de pacienti sunt tratati acum in grupul nostru, FamiCord, prin terapii standard si experimentale, incercandu-se o rezolvare pentru boli precum epilepsie, Alzheimer, autism, scleroză laterala, paralizie cerebrala, scleroza multipla, encefalopatie, orbire… Vedeti aici lista completa cu utilizarile.

Cu cât timp înainte de naştere trebuie semnat contractul?

Contractul poate fi semnat oricând pe parcursul sarcinii, însă recomandarea noastră este sa fie încheiat în trimestrul doi de sarcină. În acest fel, în situaţia unei eventuale naşteri premature a copilului, acesta va putea beneficia de recoltarea celulelor stem. Mai mult decât atât, încheind contractul din timp veţi avea mai mult timp la dispoziţie pentru a vă ocupa liniştiţi de organizarea detaliilor legate de venirea pe lume a micuţului.

Ce trebuie să cunosc despre contract?

Biogenis are un singur contract clar, elaborat după legislaţia României, cu responsabilităţi faţă de client. Contractul poate fi încheiat pe o perioadă de 18 ani, până când copilul devine major şi poate fi prelungit după această perioadă, copilul devenind titularul de drept al celulelor.

Trebuie să fac analize înainte de recoltare?

Biogenis recomandă efectuarea analizelor de virusologie (Directiva 2006/17/EC):a) HBs – Ag;b) Anti – HCV;c) Anti – HIV1,2;d)Testul Lues, al sângelui mamei în ultimul trimestru de sarcină, la naştere şi la 3 luni după naşterea copilului.
De asemenea mai pot fi utile în cazuri aparte teste pentru toxoplasmă, rubellă, herpesvirus, parvovirus, HPV şi hemoleucogramă.

Cât costă recoltarea şi stocarea de celule stem?

Biogenis vă oferă două variante de plată, prima acoperă cheltuielile pe primul an, urmând ca ulterior să se achite anual taxa de stocare. Cea de-a doua acoperă din start cheltuielile pe 18 ani pentru a veni în întampinarea clientului cu o variantă avantajoasă. Pentru că BIOGENIS face parte dintr-un grup internaţional de banci de celule stem, pe langă stocarea în România oferă şi posibilitatea de a păstra proba în ţările din grup. Mai mult decât atât, BIOGENIS nu percepe nicio plată în avans pentru stocarea în România! Lista de preţuri pentru stocarea de celule stem o găsiţi aici.

Cât de sigură este banca de stocare?

Din luna Iulie 2010, unitatea de stocare BIOGENIS din Bucureşti a primit acreditarea Autorităţii Naţionale de Transplant, fiind astfel lansat şi serviciul de stocare în România. Noul laborator oferă toate condiţiile necesare prelucrării şi stocării sângelui ombilical, de la primirea unităţii de sânge şi până la păstrarea sa în criotancurile de conservare. Condiţiile şi dotările laboratorului din Bucureşti depăşesc normele impuse în domeniu. Echipamentele utilizate sunt de ultimă generaţie şi sunt prezente în dublu exemplar pentru a asigura funcţionarea continuă în orice condiţii. Banca prezintă sisteme de securitate succesive şi monitorizare permanentă.

Ce este inclus în preţul setului de recoltare BIOGENIS?

Costul setului de recoltare BIOGENIS acoperă toate cheltuielile de: set de recoltare, recoltare, transport, prelucrare, analize primare şi complexe, criogenare, validarea operaţională a procedurilor, analizelor complexe bacteriologice şi virusologice.

Se poate achita contravaloarea contractului în rate?

Desigur. Există sisteme de plată în rate pentru serviciile BIOGENIS. Luaţi legatura cu unul dintre reprezentanţii noştri de vânzări pentru a afla detalii despre sistemul de plată în rate. Acesta poate varia în funcţie de promoţiile şi acţiunile în desfăşurare.

Cui mă adresez pentru încheierea unui contract?

Încheierea contractului se poate face la sediul nostru din Bulevardul Dimitrie Pompei nr 10A, clădirea CONECT 1-parter, Bucureşti, sector 2, la domiciliul dumneavoastră, un loc public prin intermediul consultanţilor noştri dedicaţi sau prin corespondenţă (curier sau poştă). Pentru detalii vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon +40 (0) 21 528 0202, la adresa office@biogenis.ro sau vizitaţi pagina noastră de contact.

Ce înseamnă stocarea de sânge ombilical?

Procesul de stocare al sângelui ombilical este următorul: Sângele ombilical recoltat la naştere este supus unor analize complexe şi este apoi procesat în laborator. După procesarea sângelui de cordon, se începe imediat congelarea programată, proces ce trebuie să respecte anumiţi parametri standard. Răcirea are loc în trepte, la început, se efectuează etapa de pre-răcire câteva minute iar apoi se va activa procesul efectiv de congelare. Procesul de congelare va fi controlat prin observarea şi înregistrarea graficului schimbărilor de temperatură. După încheierea procesului de congelare se transferă imediat unitatea cu celule stem criogenată în camera de stocare corespunzatoare (tank). Nivelul de azot şi temperatura din interiorul tank-ului sunt în permanenţă monitorizate, aceşti parametri se observă şi se înregistrează prin sisteme electronice verificate şi etalonate conform unor proceduri riguroase. Sunt setate tipuri de alarmă conectate la sistem centralizat de avertizare cu înregistrare şi comunicarea acestora electronică.

Ce înseamnă stocarea de porţiune de cordon (Gelatina Wharton)?

După ce cordonul ombilical al copilului a fost secţionat se va preleva un fragment de 10-20 cm din cordonul ombilical care va fi depozitat în kitul de recoltare. Recoltarea ţesutului de cordon ombilical este o procedură sigură atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut şi poate fi realizată atât după naşterea naturală cât şi după cezariană. Pentru o conservare pe termen lung porţiunea de cordon este congelată în criotancurile de conservare.

De ce semnez contractul pe o perioadă de 18 ani?

Pentru că BIOGENIS este o companie românească ce se supune în totalitate legilor române, contractul se încheie pe o perioadă de 18 ani, până când copilul devine major. După cei 18 ani se prelungeşte contractul dar cu numele copilului, acesta fiind titularul de drept al celulelor. Proba cu celule stem poate fi păstrată pe termen teoretic nelimitat.

De ce se stochează concentrat de celule stem şi nu sânge integral?

Se stochează concentrat de celule stem pentru un transplant fără efect de respingere a organismului, numit efect de grefă. BIOGENIS recomandă păstrarea de concentrate de celule stem.