Cum să alegi banca de celule stem?

Este banca membră ARBACS

ARBACS – ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A BĂNCILOR ACREDITATE DE CELULE STEM, este prima organizaţie non-guvernamentală la nivel naţional care promovează şi apără desfăşurarea în cadrul legal precum şi pe principii morale, etice şi ştiinţifice a activităţii companiilor care se ocupă cu stocarea celulelor stem.

Stochezi şi porţiune de cordon

Recoltarea de porţiune de cordon este o tehnică nouă în domeniul celulelor stem fiind adoptată de doar câteva bănci în România, fiind una foarte nouă şi complexă.

Există mai multe tipuri de recoltare de cordon:

  • Recoltare de cordon şi criogenarea acestuia;
  • Recoltarea de cordon şi extragerea Gelatinei Wharton, o substanţă aflată în interiorul cordonului;
  • Recoltarea de cordon, extragerea Gelatinei Wharton şi izolarea celulelor stem mezenchimale.

Celulele stem mezenchimale sunt celule stem adulte care se pot transforma într-un număr mare de celule diferenţiate (celule osoase, cartilaginoase, nervoase, adipoase, miocardice, hepatice şi tegumentare, etc.).

Ai posibilitatea de a alege o asigurare care să deconteze cheltuielile în caz de utilizare

Efectuarea unui transplant cu celule stem necesită resurse financiare considerabile. Există bănci de celule stem din România care au luat în considerare şi acest aspect şi oferă posibilitatea accesării unei asigurări integrale a costurilor aferente unui transplant de celule stem, o asigurare autentică, cu poliţă.

Bancă sau agent comercial

O bancă acreditată de celule stem oferă toate serviciile, de la recoltare de celule, transportul probei, analize, procesare şi până la stocarea celulelor stem în condiţii de criogenie. O bancă de celule stem autentică este doar când este acreditată prin Ordin de Ministerul Sănătăţii. Un agent comercial doar intermediază relaţia cu banca de celule stem unde va avea loc stocarea celulelor.

Stocare în România sau în alta ţară

Alegând stocarea la o bancă acreditată în România transportul celulelor din spital în bancă se face foarte rapid, asigurând astfel o viabilitate mai mare a celulelor recoltate. Stocarea în altă ţară implică un timp mai mare pentru transport şi deci viabilitatea celulelor ar putea fi mai mică. În plus e foarte importantă şi legislaţia ţării căreia i se supune contractul precum şi clauzele eliberării probei.

Bancă unică sau parte a unui grup internaţional

Apartenenţa la un grup internaţional de bănci de celule stem poate fi o garanţie a faptului că banca aleasă oferă siguranţă şi experienţă în eliberarea şi utilizarea probelor.

Are banca rezultate în domeniul transplanturilor

Faptul că au fost eliberate probe de celule stem care au fost utilizate cu succes în transplantare este un aspect important care trebuie luat în considerare în alegerea băncii. Acest lucru poate reprezenta o garanţie a faptului că banca respectă standardele de procesare şi stocare astfel ca proba sa poata fi utilizată cu succes în caz de nevoie.

Oferă banca suportul specializat al unui transplantolog

Suportul unui medic transplantolog este esenţial în cazul în care apare o problemă gravă de sănătate a copilului sau a unui membru al familie care ar putea necesita tratament cu celule stem. Decizia şi modalitatea de utilizare a celulelor stem stocate, este doar a medicului transplantolog.

Stochezi sânge integral sau concentrat

Stocarea de sânge integral reprezintă o tehnică mai veche spre deosebire de tehnica nouă care face stocare de concentrat celular. În România şi în lume aproape 90% din băncile de celule stem recomandă stocarea de concentrate celular, nu sânge integral.