Cum au ajutat celulele stem alte familii?

Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie, au folosit cu succes transplantarea de celule stem stocate de grupul din care face parte BIOGENIS.
Primele cazuri de transplantare au fost un succes!

Fetiţa de 8 ani cu neuroblastom

În 2003 a fost diagnosticată cu neuroblastom o fetiţă de 8 ani. Neuroblastomul este un cancer rar, dar este cancerul cel mai frecvent la copii. În 2007, după ce tratamentele de chimeoterapie nu au avut efecte semnificative, fetiţei i s-a făcut transplant cu celule stem de la sora ei.

La 12 luni de la transplantul cu celule stem, fetiţa şi-a revenit şi este sănătoasă!

Fetiţa de 5 ani cu leucemie limfoblastică

În 2005 a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică acută (cea mai frecventă formă de leucemie la copii) o fetiţă de 5 ani. Cazul s-a tratat chimoterapic dar a avut recăderi multiple. În 2008, fetiţei i s-a efectuat un transplant medular cu celule stem de la sora sa.

După 17 luni de la transplantul cu celule stem fetiţa a avut o evoluţie normală fără recăderi iar astăzi este un copil sănătos!

Nou născut cu suferinţă fetală acută

În Martie 2007 s-a născut un băieţel cu suferinţă fetală acută. După o serie de intervenţii chirurgicale, medicii au decis folosirea în tratament a celulelor stem din sângele ombilical recoltat la naştere. După trei transplanturi, copilul a avut rezultate evaluate clinic cu recuperare semnificativă motorie, senzorială, de relaţionare etc.

Acest caz a fost publicat în „International Congress on Responsible Stem Cell Research”, Monaco, 2009 ca fiind primul transplant de celule stem în cazul unor probleme ale sistemului nervos central.

Băieţel cu sindrom mielodisplastic

În 2009, s-a efectuat transplant medular cu celule stem de la un frate, unui băiat cu sindrom mielodisplastic. Sindroamele mielodisplastice sunt considerate forme de pre-leucemie.

La doar 6 luni de la transplantul de celule stem, copilul avea o stare de sănătate bună.

Fetiţa de 22 luni cu leucemie

În Septembrie 2010 s-a efectuat un transplant cu celule stem în cazul unei fetiţe de 22 de luni, diagnosticată cu leucemie. În urma reacţiilor negative apărute ca urmare a tratamentului aplicat, medicii au decis efectuarea transplantului cu celule stem de la fratele său.

Primele celule noi sănătoase au fost detectate la două săptămâni după intervenţie!

Vezi video

Fetiţa de 12 ani cu Anemie Fanconi

În Ianuarie 2011 o fetiţă în vârstă de 12 ani diagnosticată cu Anemie Fanconi a fost supusă transplantului cu celule stem prelevate de la fratele ei. La o lună şi jumătate după transplant, rezultatele analizelor erau atât de bune încât aceasta a putut părăsi spitalul. În momentul de faţă fetiţa se simte excelent, poate merge pe bicicletă, cu rolele sau chiar înotă.

Băieţel de 2 ani cu histiocitoză

Băieţelul născut în anul 2009, a fost tratat de histiocitoză, o afecţiune caracterizată prin anormalităţi ale celulelor fagocitare mari (histiocite). Sângele din cordonul ombilical a fost recoltat în august 2011 (cu o lună înainte de intervenţie) de la fratele mai mic cu o compatibilitate genetică HLA de 6/6.

Transplantul cu celule stem a avut loc pe data de 28 Septembrie 2011 în Clinica de Oncologie, Hematologie şi Transplantologie Pediatrică din Poznan (Polonia).

Vezi video

Băieţel cu boală granulomatoasă cronică

Grefa de celule stem a fost utilizată cu succes în cazul unui băieţel născut în anul 2004, care suferea de boală granulomatoasă cronică (CGD). Acesta a fost diagnosticat la vârsta de 22 de luni cu pneumonie, otită, laringită şi limfopatie cronică (au fost găsite granuloame în intestinul subţire şi gros).

După confirmarea diagnosticului în Institutul Memorial de Sănătate a Copiilor, băiatul a fost admis în Departamentul de Oncologie Pediatrică, Hematologie şi Transplantologie a Măduvei Osoase din Varşovia pentru a fi supus unui transplant alogen cu sânge din cordonul ombilical de la fratele mai mic cu o compatibilitate genetică HLA de 9/10. Transplantul a avut loc pe data de 24 noiembrie 2011 iar viabilitatea celulelor stem a fost de 98%.

Recuperarea post transplant a început să se vadă în cea de-a 26 a zi şi perioada post transplant a fost lipsită de evenimente nedorite, cu excepţia reactivării unui virus asimptomatic. Nu au existat semne ale bolii cronice grefă – contra – gazdă.

Primele transplanturi cu celule stem mezenchimale din Europa Centrală şi de Est

Pe baza acordului departamentului de cercetare şi dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregătit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. Acestea au fost transplantate unui număr de patru pacienţi în clinicile de transplant din Varşovia şi Katowice (Polonia).

Viaţa pacienţilor era ameninţată de boala grefă vs gazdă (GvHD), o complicaţie frecventă după transplantul de măduvă osoasă.

Datorită acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale viaţa pacienţilor a fost prelungită sau chiar salvată.

Programul “O nouă şansă”

Este un program lansat de Biogenis pentru familiile care au un copil bolnav şi care ar putea fi tratat cu celule stem din cordonul ombilical recoltate de la frate sau soră.

Află mai multe