Celulele stem ofera sperante bolnavilor de autism

07 aprilie 2017

Un studiu privind siguranta si eficacitatea sangelui din cordonul ombilical la copiii cu autism a dat rezultate promitatoare.

Gracie, o fetita de 7 ani, sta in bratele mamei ei si zambeste sub ochii ei ca niste briliante albastre. Fetita sta chiar langa sora ei mai mare, Ryleigh, care se mandreste cu Gracie spunand ca este “foarte dulce si blanda”.

Insa nu a fost dintotdeauna asa. Doar cu ceva ani in urma, Ryleigh, 11 ani, s-a speriat de sora ei cand facea crize de furie si tipa. “Ea s-ar fi luptat si ar fi lovit cu picioarele” spune Ryleigh, mentionand ca nu ar fi fost posibil sa stea asa aproape langa Gracie.

Gracie are autism, o stare care a afectat aproape toate aspectele din viata familiei ei, dupa ce a fost diagnosticata, la varsta de 2 ani. 

Gracie a fost unul dintre cei 25 de copii care au luat parte la primul studiu de acest gen, cu celule stem de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord. Scopul a fost sa se vada daca o transfuzie cu propriul sange din cordonul ombilical care contine celule stem ar putea ajuta la tratarea autismului.

Rezultatele au fost impresionante: mai mult de doua treimi dintre copii au aratat imbunatatiri. Un al doilea experiment mai mare, care implica 165 de copii cu autism, intre 2 si 8 ani, este in curs de desfasurare, cercetatorii sperand ca va conduce la un tratament pe termen lung al autismului.

Scepticii spun ca sunt prea multe intrebari fara raspuns pentru a ne entuziasma. Chiar si cercetatorii de la Duke recunosc acest lucru. Cercetarea initiala, publicata in revista Stem Cells Translational Medicine, a fost un studiu de siguranta, nu un studiu controlat, „dublu-orb” cu dovada definitiva a rezultatelor pozitive. Acest studiu a fost deschis, ceea ce inseamna ca toata lumea, medici si familii, au stiut ca tratamentul a fost administrat.

Pentru familia Gregorys insa, schimbarea survenita la fiica lor, Gracie, a fost monumentala. Gracie a resimtit o imbunatatire impresionanta dupa ce a participat la acest studiu initial, la Universitatea Duke.

In timpul sesiunilor de terapie, Gracie ar fi lovit cu picioarele, ar fi tipat, scuipat si lovit terapeutul care se ocupa de ea. „Era oribil sa incerci s-o faci sa stea intr-un loc“, spune mama ei. Chiar si doar spalatul pe dinti sau pieptanatul parului ar fi putut sa declanseze o criza.

Pe scara autismului, Gracie a fost diagnosticata cu forma usoara pana la moderata, dar parintii ei spun ca tulburarea fetitei consuma aproximativ 75% din rutina lor  zilnica. Dupa participarea la acest studiu cu celule stem, aceasta cifra a fost redusa la doar 10%.

Pe o scara de la 1 la 10, apreciaza nivelul de imbunatatire al fetitei in jurul valorii de 8 sau 9. Fata a inceput sa frecventeze o scoala „normala“ si este infloritoare acolo, lucru pe care parinii ei nu-l credeau posibil. Fusese in diverse programe scolare specializate, insa nimic nu a fost potrivit pentru ea.

Transformarile au aparut undeva la aproximativ sase luni dupa transfuzia cu celule stem, in ianuarie 2015 si au continuat de atunci.

Sursa: edition.cnn.com