Acum BIOGENIS stocheaza si gelatina Wharton!

13 aprilie 2011

Studii recente au demonstrat ca o sursa bogata de celule stem mezenchimale o reprezinta sectiunea cu Gelatina Wharton din cordonul ombilical.Celulele stem mezenchimale sunt celule stem care se pot transforma intr-un numar mare de celule diferentiate (celule osoase, cartilaginoase, nervoase, adipoase, miocardice, hepatice si tegumentare, etc.).

Aceste celule se gasesc si in maduva osoasa, dar recoltarea lor presupune un proces dureros, cu risc crescut pentru pacient. Recoltarea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical presupune sectionarea unei regiuni a cordonului ombilical la nastere. Acest proces de recoltare nu prezinta risc pentru mama si copil si este fara durere.

Dupa 20 de ani de cercetare, medicina utilizeaza celulele stem mezenchimale in testele clinice incercand sa reduca numarul maladiilor fara tratament. Numarul aplicatiilor clinice dau semnale optimiste in ceea ce priveste tratamentul cu celule stem mezenchimale din Gelatina Wharton. Astfel se pare ca aceste celule vor putea trata in viitor boli precum: diabetul, scleroza multiplă, insuficienţa cardiacă, leziunile hepatice precum şi fracturile osoase.

Ceea ce pare a fi o simpla celula, s-a dovedit prin studii ca este o unealta terapeutica atractiva in medicina cu aplicatii clinice foarte importante.

Datorita unicitatii acestor celule si modului usor de recoltare, cat mai multi oameni vor opta pentru stocarea lor in banci specializate.

Procedurile de recoltare, procesare, izolare si stocare a celulelor stem mezenchimale din tesut de cordon ombilical sunt relativ recente si insuficient experimentate in practica in Romania si in consecinta nu se poate garanta sau asigura succesul sau rezultatele terapeutice efective.

“In cazul celulelor stem recoltate din gelatina Wharton, inainte de terapie, trebuie sa tinem cont ca, cel putin pana astazi, aceste celule nu sunt tumorigene, in cea mai mare parte… Cultivate in laborator (in vitro), celulele stem sunt un material biologic ideal pentru transplantare sau medicina regenerativa. Celulele din gelatina Wharton sunt o noua sansa pentru tratamentul multor boli!”  Dr. Dariusz Boruczkowski, medic specialist in Transplantologia clinica a celulelor stem.