Premiera in oftalmologie: Celulele stem recoltate din tesutul cordonului ombilical vindeca degenerescenta maculara a varstnicului

27 februarie 2019

Degenerescenta maculara cauzata de varsta (DMV) este principala cauza de pierdere a vederii la varstnici si e caracterizata prin deteriorarea epiteliului pigmentar al retinei, cu acumularea unor depozite anormale de lipofuscina in interiorul celulelor si moartea fotoreceptorilor (celulelor cu conuri si bastonase). Acest tesut epitelial, prin functia lui de fagocitare, este de importanta vitala pentru retina si pentru integritatea fotoreceptorilor, in stransa legatura cu formarea zilnica de depozite de lipofuscina prin curatarea reziduurilor celulelor fotosensibile.

Desi se considera ca procesul de fagocitare e implicat in DMV, nu s-a demonstrat dereglarea acestui proces in cadrul afectiunii. Studii anterioare efectuate pe sobolani au demonstrat ca scaderea intensitatii procesului de fagocitare a fost atenuata de injectarea sub retina a celulelor stem provenite din tesutul cordonului ombilical uman […].

In cadrul studiului de fata, cercetatorii americani a Universitatii de Medicina din Miami au demonstrat pentru prima oara ca functia fagocitara a epiteliului uman este dereglata in DMV, subliniind in acelasi timp importanta dereglarii in cadrul acestei afectiuni si capacitatea celulelor stem din tesutul ombilical uman de a corecta procesul si de a vindeca boala, la pacienti umani.

 

Sursa: https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-018-1434-6